Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   EPISCOPUL NICOLAE COLAN LA HRAMUL MĂNĂSTIRII TOPLIŢA (1940-1944) / L’ÉNÊQUE NICOLAE COLAN À LA FÊTE DU MONASTÈRE TOPLIŢA (1940 – 1944).

Autori:  DOREL MAN.
 
       
         
  Rezumat:  În acest studiu dorim să cercetăm vocația pastorală a Episcopului Nicolae Colan, într-o perioadă dificilă pentru românii din Transilvania, anii 1940-1944. În urma dictatului de la Viena din 30 august 1944, nord-vestul Transilvaniei, precum şi teritoriile județelor Harghita şi Covasna au fost separate din trupul ţării. În absenţa autorităţilor administrative şi politice, retrase în regatul României, românii au găsit un sprijin în Biserică. În cazul Bisericii noastre, marele păstor care, în perioada ocupaţiei hortyste, i-a cautat, sfătuit şi ajutat pe credincioşii ortodocşi, a fost episcopul Nicolae Colan. Prin vizitele sale canonice de-a lungul eparhiei sale, el a condus comunităţile credincioşilor prin consolidarea lor în credinţă și speranţă, în aşteptarea unor vremuri mai favorabile.

Cuvinte cheie: Episcopul Nicolae Colan, sărbatoare, Mănăstirea Toplita, dictatul de la Viena, pastoral.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă